Volkswagen Golf 8 пристига с нов дизайн, нови технологии и редица нови двигатели

Както стана ясно и в заглавието, всичко около най-продаваният модел на немската марка е ново. Като започнем от външният вид, преминем през двигателите, интериорът и всички технологии с които последното осмо поколение на Golf се е сдобило.

Като за начало ще започнем с най-очевидните промени отвън, а именно нови опционални LED Matrix фарове разполагащи с по 22 диода на фар, които могат да се изключват индивидуално, система позната ни от Audi. Преминаваме през новите брони, променият дизайн в задницата и новите LED стопове. Важно е да се спомене, че коефициентът на въздушното съпротивление е спаднал до 0.275. Голфът е порастнал и на размери и вече е с обща дължина от 4,284мм, но пък се е смалил на ширина до 1,789мм, въпреки всички тези цифри едва ли ще забележите промените от по 10-20мм на страна.

В интериорът виждаме още повече промени, като стандартно той идва с 10.25-инчов дисплей пред водача и 8.25-инчов(10-инчов след доплащане) служещ за инфотеймънт системата. Интересно въведение е и новият дигитален панел за светлините, който заменя традиционният кръгъл такъв. За автомобилите екипирани с DSG скоростна кутия има нов превключвател на скоростите, доста по-малък от този който сме свикнали да виждаме, благодарение на технология която няма нужда от механична връзка между превключвателя и самата трансмисия. Персоналният асистент Alexa, дело на Amazon, също ще бъде винаги в колата и ще може да разчитате на него чрез гласови команди. За хората използващи телефони с марката Samsung ще има още едно предимство, а именно използването на телефона вместо истински ключ.

Стигаме и до най-интересната, а и същевеременно най-разнообразна част – задвижването. Започваме екологично с три меки хибрида с мощности от 109к.с., 129к.с. и 148к.с., а за любителите на зарядните има и два Plug-In хибрида с 13кВч. батерия и мощност от 201 и 241к.с..

За традиционалистите се предлагат и два бензинови и един дизелов мотор. Бензиновите са 1.0-литров трицилиндорв с 89 или 109к.с. и 1.5-литров четирицилиндров със 114 или 148к.с.. Дизеловият мотор пък е познатият ни 2.0-литров, отново с мощност от 114 или 148к.с..

Както споменахме и в началото са подобрени и системите за сигурност, впечатление прави системата Travel Assist, която може да завива, ускорява и намалява скоростта на автомобила до скорост от 210км/ч. Също така новият Golf е снабден със системата Car2X, която може да  комуникира с други автомобили в радиус от 800м. Производството на осмицата започва още през месец декември в Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *