Карахме BMW X3 M40d…. и ни хареса

Съвсем скоро приятелите ни от BMW MCar Плевен ни предоставиха за тест последното BMW X3 G01 в най-мощния дизелов вариант М40d.
Освен 3.0-литровият мотор с 326 коня, който тествахме, можете да поръчате Х3-ката в изпълнение 30d с 3.0-литров шестцилиндров двигател с 265 коня, както и изпълнение 20d с 2.0-литров четирицилиндров мотор със 190 коня. Бензиновите версии  20i и 30i, са снабдени със 2.0-литров четирицилиндров дигател съответно със 184 и 252 коня, както и най-мощните  М40i, Х3М и Х3М Competition оборудвани с 3.0 литрови шестаци генериращи 360, 480 и 510 коня. Всички двигатели са със задвижването xDrive на BMW комбинирано със 8-степенна автоматична трансмисия на ZF.

X3-ката, която ние имахме удоволствието да шофираме идва с 20 инчови джанти с различна ширина отпред и отзад, М спортни спирачки, М спортен диференциал, променливо спортно управление, Performance контрол, спортна автоматична скоростна кутия, черен таван и още куп екстри които са базови за модела. Тестовият ни автомобил разполагаше допълнително и с Асистент за паркиране, който открихме за доста полезен, особено при успоредно паркиране. Навигацията с жестов контрол заедно с четирите камери на колата позволяваше да я гледаме от всеки ъгъл и да не изпитваме затруднения дори, когато паркираме сами. Хед-ъп дисплеят ни подсещаше за това да следим ограниченията, а когато ги надвишавахме получавахме съответната индикация. Безключово палене, тризонов климатроник, озвучителна система Harman/Kardon, обдухване и подгряване на седалките са ekстрите, които се грижеха да ни са чувстваме комфортно докато управлявахме Х3-ката. Стартирахме с интериора, затова не може да не споменем и седалките които са адски удобни, както при спокойно шофиране, така и при някои по-резки завои. Разбира се
всички тези удобства идват и на съответната цена: 135 хиляди лева за базовият модел и 165 хиляди за нашият „наблъскан“ с почти всички екстри за модела.

Идва ред и на най-важното нещо, а именно „Удоволствието от шофирането“. Както споменахме в началото, това е най-мощната дизелова Х3-ка, разполага със 326 конски сили и 680 нютон метра, позволяващи на този 2,5 тонен SUV да се изстреля от 0 до 100 за 4.9 секунди и да достигне максимална скорост от 250км/ч. Освен на правите, джипът се усеща изключително стабилен и в завоите и няма никакво поклащане при по-висока скорост, характерна за този клас. Основният режим, на който управлявахме колата беше Sport, но изпробвахме и Comfort и Eco Pro. Разликата се усеща още в момента, в който натиснете бутона на съответния режим. При режим Sport, колата става адски рязка, скоростите се превключват на по-високи обороти, а воланът става доста по-директен. Другата крайност – Eco Pro, там ще получите съвети за икономично шофиране, а колата ще прави всичко възможно разходът да е възможно най-минимален, нещо което едва ли ще ви интересува след като сте си взели М40d, за това и ние не се задържахме много на този режим.

Колкото и да не е интересен разходът, все пак  ще го споменем по каталог той е 6.4л., предполагаме напълно постижимо, ако карате на онзи режим за който не искаме и да чуем, за това пък ние постигнахме с 2 литра отгоре, като през повечето време бяхме в режим Sport и превключвахме предавките от перата зад волана.

В заключение можем да кажем че Х3 М40d предлага доста удобства, както за шофьора така и за пътниците. Асистентите, които помагат при паркиране и шофиране в града също са нещо с което се свиква доста бързо, а мощността е повече от достатъчна за
спокойни изпреварвания при извънградско шофиране и доускорение от по-високи скорости.

One thought on “Карахме BMW X3 M40d…. и ни хареса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *